Perlukah Website Malaya

Perniagaan Kecil, Perlukah Website ?

 

SOALAN :

Perniagaan saya sangat kecil, hanya saya dan dua pekerja, dan produk kami benar-benar tidak boleh dijual dalam talian. Adakah saya benar-benar memerlukan laman web?

 

JAWAPAN :

Itu satu soalan yang baik. Malah, ia adalah salah satu yang paling penting dan soalan perniagaan yang sering ditanya. Sebelum saya menjawab, bagaimanapun, mari kita imbau kembali ke masa yang pertama saya ditanya soalan ini. Ia adalah sekitar tahun 1998, pada zaman internet masih di tahap “budak”.

Saya telah memberi ucapan mengenai kesan internet pada perniagaan kecil di persatuan majlis makan tengah hari di Montgomery, Alabama. Kembali pada tahun 1998, yang merupakan beberapa dekad yang lalu pada tahun-tahun internet masih perlahan, masa depan e-dagang adalah di dalam teka teki, Ramai juga bersetuju bahawa semua tanda-tanda menunjukkan sebahagian besar daripada pendapatan perniagaan masa depan akan diperolehi daripada urus niaga dalam talian atau dari Urus niaga offline yang menggunakan usaha pemasaran dalam talian.

Berkaitan : Apakah e-commerce dan mengapa pernigaan anda memerlukannya

Jadi haruskan perniagaan anda mempunyai laman web, walaupun perniagaan anda kecil dan menjual produk atau perkhidmatan yang anda tidak fikir boleh dijual online? Jawapan saya pada tahun 1998 adalah sama dengan jawapan saya hari ini: Ya, jika anda mempunyai perniagaan, anda perlu mempunyai laman web. Jangka masa. Tiada soalan. Tanpa keraguan.

Juga, jangan terlalu cepat untuk menolak produk anda sebagai salah satu yang tidak dapat dijual dalam talian. Pada masa kini, ada item yang sangat sedikit yang tidak boleh dijual di internet. Lebih daripada 20 juta pembeli kini dalam talian, membeli segala-galanya daripada buku, komputer, kereta, hartanah, kapal terbang jet,gas asli dan apa lagi yang boleh anda fikir. Jika anda boleh bayangkan, seseorang akan memikirkan bagaimana untuk menjual secara online.
Izinkan saya menjelaskan satu perkara: Saya tidak mengatakan anda perlu meletakkan semua usaha anda ke dalam menjual barangan anda melalui internet, walaupun begitu, jika produk anda ada ruang untuk jualan dalam talian yang mudah, anda pasti perlu pertimbangkan perkara tersebut. Perkara yang perlu dibuat di sini ialah anda perlu sekurang-kurangnya mempunyai bahagian di website supaya pelanggan, pekerja berpotensi, rakan kongsi perniagaan dan mungkin juga pelabur dengan cepat dan mudah boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan anda dan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan.

Berkaitan : 6 cara perniagaan kecil kelihatan besar

Bagi yang berkata, tidak cukup lagi jika anda hanya mempunyai laman web. Anda mesti mempunyai laman web yang kelihatan profesional jika anda ingin diberi perhatian serius. Oleh kerana ramai pengguna kini mencari maklumat dalam talian sebelum membuat pembelian di kedai anda, laman web anda boleh menjadi peluang pertama yang anda perlu untuk meniggalkan kesan yang baik kepada pembeli yang berpotensi. Jika laman web anda kelihatan seperti melepaskan batuk di tangga dan tidak tersusun, peluang anda membuat “first impression” yang baik akan hilang.
Anda juga nyatakan bahawa anda adalah peniaga yang kecil, tetapi apabila mereka datang untuk mendapat manfaat daripada laman web, saiz tidak penting. Saya tidak peduli jika anda seorang atau gergasi korporat 10,000 pekerja; jika anda tidak mempunyai laman web, anda kehilangan peluang dan peluang tersebut akan pergi kepada syarikat-syarikat lain yang melakukan.

Berikut adalah pengecualian kepada peraturan saya: sebenarnya lebih baik untuk mempunyai laman web sama sekali daripada mempunyai satu yang menjadikan perniagaan anda kelihatan buruk. Laman web anda memperlihatkan mengenai jumlah perniagaan anda. Ia sama ada berkata, “Hei, tengok, kami amat serius dengan perniagaan kami dan kami mebina website yang profesional dan cantik untuk pelanggan kami!” atau ia menjerit, “Hei, tengok, saya biarkan anak saudara berusia 10 tahun saya mereka bentuk laman web saya. Semoga jumpa sesuatu!”

Laman web anda adalah satu bahagian penting dalam perniagaan anda. Pastikan anda berfikiran seperti itu.

Tim W. Knox adalah pengasas, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif empat syarikat teknologi yang berjaya: B2Secure Inc., sebuah syarikat perisian pengurusan pengambilan berasaskan web; Digital Graphiti Inc., sebuah syarikat pembangunan perisian; dan Sidebar Systems, syarikat yang mencipta memotong perisian penumpuan kelebihan untuk media penyiaran; dan Rahsia Perniagaan 4U, e-perniagaan khusus untuk membantu usahawan-usahawan memulakan dan makmur dari dalam talian yang, borong atau drop-kapal perniagaan.

sumber : intrepreneur.com

Berkaitan : Perniagaan teratas yang popular tahun 2016

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *