6 CARA UNTUK MEMBUATKAN PERNIAGAAN KECIL ANDA KELIHATAN BESAR

6cara-kelihatan-besar

Terdapat enam cara untuk membuat perniagaan kecil anda kelihatan lebih besar . Mereka mempunyai starategi yang bijaksana apabila muncul untuk menjadi lebih besar daripada yang sebenarnya.Jadi bagaimana perniagaan kecil boleh mencipta ilusi yang lebih besar?

1 Membina jenama anda

perniagaan besar yang berjaya menyedari kepentingan mempunyai satu jenama bertaraf dunia dan menggunakan sepenuhnya potensinya. Branding adalah lebih daripada pilihan warna korporat, typefaces atau strapline menarik . Branding yang terbaik adalah ketika pelanggan melibatkan diri dengan perniagaan anda, jadi ia meliputi perkara-perkara seperti bagaimana anda berpakaian dan bagaimana anda menjawab telefon atau berkomunikasi melalui e-mel. Perniagaan anda mungkin kecil, tetapi itu tidak bermakna anda perlu mempunyai cita-cita yang terhad. Mempunyai jenama cemerlang boleh membantu anda untuk melebihi had yang anda boleh buat.

2 Pertimbangkan nama produk anda

Menukar nama perniagaan anda bukan satu keputusan yang boleh dipandang ringan, kerana ia boleh memberi implikasi buruk terhadap reputasi perniagaan yang anda telah ditubuhkan. Menukar nama perniagaan peniagaan anda cukup mudah, tetapi paling susah di untuk memastikan pelanggan anda tetap memilih anda dan membuat pembelian ulangan. Menukar nama syarikat  tidak sukar atau mahal sama, tetapi anda perlu memilih nama yang membuat perniagaan anda kelihatan lebih besar.

3 Buat laman web yang lebih baik

Secara keseluruhannya, syarikat-syarikat besar mempunyai laman web/website yang baik. Mempunyai bajet untuk agent dan affiliate sangat membantu. Apabila pelanggan berpotensi ingin mengetahui lebih lanjut mengenai anda, kemungkinan mereka akan melihat di laman webs/website anda terlebih dahulu, di mana anda boleh kelihatan tidak menonjol jika laman web anda kelihatan seperti pekerjaan asas DIY, lengkap dengan warna-warna terlalu menonjol, typefaces buruk dipilih, imej yang tidak sesuai atau salinan bertulis yang di scan . Jika anda mahu perniagaan anda kelihatan lebih besar, kini masa yang tepat untuk memperbaiki laman web/ website anda. Anda mungkin perniaga kecil, tetapi tidak ada sebab anda tidak boleh mempunyai laman web yang membuat kesan yang besar . Walaupun anda berada di dalamnya, pastikan alamat e-mel anda kelihatan gah juga. Orang yang mempunyai perniagaan yang lebih besar biasanya tidak menggunakan alamat mel web percuma (contohnya Gmail, Yahoo! atau AOL) untuk e-mel kerja.

4 Gunakan penyambut tetamu maya

Tidak ada yang salah dengan menjadi pemilik sebuah perniagaan , tetapi anda perlu menjaga semua tugas-tugas tidak perlu dilakukan oleh anda, . Teknik autoresponder dan email broadcst menjadi agent maya utama pada masa sekarang kepada peniaga.Anda tidak perlu untuk mengupah perkerja dan pada masa yang sama mereka boleh membalas email pelnggan dengan segera. Ia akan membuatkan pelanggan anda lebih senang berurusan daripada menunggu balasan email yang lambat.

5 Dapatkan alamat pejabat yang menarik

Memilih kawasan perniagaan juga amat penting. Cuba elakkan memnggunakan alamat rumah dan nombor telefon peribadi. Jika tidak pelanggan akan kurang tertarik dengan apa yang ada sedang usahakan kerana kelihatan seolah-olah tidak serius. Begitu juga dengan website. Gunakan domain yang dan paparan website yang teratur dan mesara pelanggan. Elakkan menggunakan paparan yang rumit kerana pada era sekarang pelanggan lebih gemar dengan teknik minisite dan simplicity.

6 Membuat kerjasama perniagaan

Untuk pernigaan anda kelihatan lebih besar juga anda mungkin perlu untuk membuat kerjasama dengan syarikat yang dikenali ramai. Ini sejurus menyakinkan pelanggan anda untuk menjengah kepada pernigaan anda tersebut. Kebiasaannya pelanggan lebih memilih syarikat yang familiar dengan mereka untuk berurusan. Ini kerana mereka akan rasa lebih selamat untuk berurusan dengan perniagaan anda.

Comments

comments